ANALYSE – Jeremy Siegel (1945), de bekende econoom van de business school Wharton, stelde onlangs in dit acht minuten durende videofragment erg enthousiast over dividendaandelen te zijn.

Volgens Siegel is een grote toeloop naar deze aandelencategorie nog maar net op gang gekomen: “Ik denk dat we aan het begin staan van een stormloop richting dividendaandelen”, aldus Siegel.

De Amerikaanse econoom en beleggingsexpert wijst erop dat dividendaandelen relatief aantrekkelijk zijn ten opzichte van obligaties: “Zelfs al wordt de rente in de Verenigde Staten dit jaar verhoogd dan nog zullen meer en meer beleggers zich realiseren dat ze wat inkomen betreft niet op obligaties of een spaarrekening hoeven te rekenen om vervolgens tot de conclusie te komen dat aandelen een beter alternatief zijn.”

Nu het dividendrendement dikwijls 3 procent tot 4 procent bedraagt terwijl de obligatierente veelal minder dan 2 procent is, stelt Siegel dat we misschien een herhaling krijgen van de jaren ’50 en ’60 toen aandelen werden gekocht vanwege het dividendinkomen wat toen voor veel extra vraag naar aandelen zorgde.

Pluspunten dividendaandelen

Vanuit het perspectief van inkomsten bezien valt er voor dividendaandelen momenteel veel te zeggen. Want blijft de rente voorlopig laag dan blijven dividendaandelen een heel aantrekkelijk alternatief.

En stijgt de rente vanwege een aantrekkende economie dan zullen de bedrijfswinsten waarschijnlijkheid ook stijgen. En trekt de inflatie enigszins aan dan zijn aandelen vermoedelijk al eveneens een goed alternatief, omdat bedrijven hogere kosten aan hun eigen klanten zullen proberen door te berekenen.

Risico dividendaandelen

Met bovenstaande scenario's in het achterhoofd verbaast het niet dat hoogleraar Siegel vooral het scenario vreest waarbij de inflatie wel stevig stijgt maar er van economisch herstel geen sprake is: "Het grootste risico is dat de inflatie stijgt zonder dat sprake is van toenemende vraag."

Op dit moment stijgt de inflatie in de Verenigde Staten weliswaar "maar dat komt omdat de wereldeconomie herstelt". Siegel vreest voor een scenario waarbij de inflatie sterk oploopt en waarbij de rente in reactie daarop fors verhoogd wordt. Maar zo'n scenario voorziet hij niet.

Bedrijven investeren weinig

Vanuit macroperspectief had Siegel eigenlijk liever gezien dat bedrijven niet zoveel winst als dividend zouden uitkeren. Hij merkt op dat veel bedrijven echter geen aanleiding zien tot investeren vanwege een zwakke vraag en lage productiviteitsgroei. Vandaar de keuze voor dividenduitkeringen en inkoop van eigen aandelen.

Maar zo gaat het geld tenminste nog gewoon terug naar de aandeelhouders. "Het had slechter gekund...", aldus Siegel.

Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.